Tamiza Kendo Kai
Bokken
Zori
De bokken is een houten zwaard en is ideaal voor kendoka, iaidoka en aikidoka om technieken te leren in een veiligere situatie dan met een echt zwaard.  Bokken worden vooral gebruikt in de kata-trainingen en suburi.  Het is nietemin een volwaardig wapen en daar moet men ten volle van bewust zijn.

Tijdens de Muromachi-periode van 1336-1600 vc werden bokken populair daar de samoerai meer en meer gingen duelleren in plaats van te strijden op het grote slagveld.  Hier werden de verschillende Ryu en zwaardstijlen geboren waarbij men kenjutsu kon studeren met houten zwaarden in relatieve veiligheid zonder de vaak dure, kunstig gesmede katana onnodig te beschadigen.
Sommige samoerai zoals de legendarische Musachi werden zo bedreven met de bokken dat zij duel aangingen tegen katana en wonnen.

Hedendaagse bokken verschillen weinig van die uit feodaal Japan en worden meestal van japanse rode - of witte eik gemaakt. Deze houtsoort heeft de ideale dichtheid om zowel sterk, flexibel en mooi in afwerking te zijn.  Experten beweren dat de witte eik beter is dan de rode omdat deze minder vlug zou splinteren. De witte eik is dus meestal iets duurder en moeilijker verkrijgbaar buiten Japan. Natuurlijk worden bokken tevens gemaakt uit tal van andere hardhoutsoorten bijvoorbeeld uit ebbenhout.

Bokken vragen weinig onderhoud. Het beste is ze een paar keer per jaar in te olien tegen het uitdrogen.  Kijk voor iedere training na of je bokken geen slinters of scheuren vertoont. De bokken vervangt de katana of shinken tijdens training en dient met hezelfde respect behandeld te worden.
Bokkenshop.com