Tamiza Kendo Kai
Do
Wat
Hoe aandoen
Dit is de beschermer van het bovenlichaam.  Hij bestaat uit een borstplaat (mune), de eigenlijke beschermer (do) en vier koorden waarmee de do word bevestigd aan het bovenlichaam (do himo).

Op de de mune zitten twee lussen (munichikawa) waar de do-himo aan vastgemaakt worden.    Op de achterzijde van de do zitten ook twee lussen (shiho-chikawa) waarmee de do langs rugzijde wordt vastgebonden.

De do die ons tegen buikslagen moet beschermen is meestal uit kunststof gemaakt bij de goedkopere modellen. Bij de betere do bestaat deze uit minstens 43 bamboelatjes waarop een gelakte of lederen plaat is aangebracht.  Er bestaan zeer dure variaties gaande van haai, buffelleder to zeer verfijnde urushi laktechnieken.
Doe je do zeker niet te hoog aan want dat belemmerd je bewegingsvrijheid en kan je bij de heup geraakt worden.

Zit in seiza en zet de do op je schoot, kruis vervolgens de langere  do-himo (koorden) over je rug en bind ze aan de leren lussen vooraan op de mune. De lange rechtse himo komt dus aan de voorste linkse lus en vice versa.  De linkse lus eerst binden dan de rechtse. Bind daarna de onderste, kortere  himo losjes bij je rug in een strik.

Er zijn meerdere methoden om de himo aan de lussen van de borstplaat vast te maken.  U kan ze vinden in de uitrustingsgids die op deze site kan downloaden.