Tamiza Kendo Kai
Kirikaeshi
Bij Men-Kirikaeshi slaat men afwisslend naar de verschillende delen van de men. Wanneer men Kirikaeshi goed uitvoert zal dit te goed komen aan de fysieke kracht, uithouding, spirit en houding van de Kendoka.   Kirikaeshi is van veel nut voor zowel aanvaller als verdediger, het leert juist ritme, afstand, timing en verbetert techniek.
Beide Kendoka staan in chudan met gekruiste chinai.
Vanuit toma valt men eerst shomen (centraal-men) aan met een luide spiritvolle kiai (roep 'Men')  [fig 1]

Nu volgt taiatari (de aanvaller toont zanshin door verder in te stappen op zijn tegenstander en hem achteruit te duwen tot terug een juiste maai is bekomen)  [fig 2]

Dan start men met een slag naar de linkerkant van de men. Vervolgens naar rechts - links en weer rechts.  Na deze vier slagen voorwaarts  (okuri-ashi) gaat men door in vijf slagen achterwaarts. [fig 3]

Na de vijde slag corrigeert men de maai en valt men weerom shomen aan.  Daarna wordt de hele reeks van negen slagen herhaald.  Bij elke slag roept men 'Men'.

De allerlaatste slag van de reeks valt men weerom shomen aan maar deze keer loopt men door langs de linkerzijde van de ontvanger en toont men zanshin.  Daarna draait men zich tegenwijzerzin terug naar de tegenstander en gaat naar chudan.

Methode Aanvaller
Methode Verdediger
De verdediger laat shomen toe en vervolgens laat hij zich naar achter duwen in taiatari doch met lichte weerstand.

Wanneer de aanvaller start met de wisselende men-slagen houd hij zijn zwaard vertikaal in het centrum an zijn lichaam.  Hij verplaatst zijn zwaard en lichaam lichtjes de aanvalsslag tegemoet.  Bij elke stap achterwaarts en voorwaarts gebruikt hij ayumiashi.  Hij start zo met zijn linkervoet naar achter. ontvangt de slag links.  Dan naar achter met de rechtervoet en ontvangt de slag rechts enz. Na vier stappen achterwaarts ontvangt hij gelijkaardig met vijf stappen voorwaarts.
Deze reeks wordt tweemaal herhaald. [fig 4 + 5]

Na de laatste shomenaanval waarbij na de strike de aanvaller doorloopt in zanshin draait hij zich tegenwijzerzin en gaat naar chudan waardoor hij op zijn beurt aanvaller wordt.

Men moet er op toezien e slagen niet te ontwijken of weg te duiken.  Ook het hoofd niet verschuilen, zelfs niet in reflex maar de juiste houding aannemen en letten op timing en afstand.
Waar op letten.
Een spiritvolle en luide kiai bij elke 'Men'.  Variant : aanhoudend 'Men' in gans de oefening is een goede ademhalingsoefing en leert kracht doseren.

Groot werken : shinai hoog met volle slagen en de shinai zo lang mogelijk in het centrum houden bij zijwaartse slagen. Houd de s schouders relaxt.

Werk met de juiste snelheid - het is geen snelheidswedstrijd - maar werk correct.

Doe ook een Do-kirikaeshi ipv Men-Kirikaeshi of mix Do met Men in andere volgorde.

Let op de snijkant van de shinai en strek de armen bij elke slag.

Sla men met monouchi zijnde het het voorste 1/3 deel van de shinai.  [fig 6 + 7]

Let steeds op een rechte houding en op de juiste ashi-sabaki (voetwerk).