Tamiza Kendo Kai
Wakizachi
De wakizachi is een houten zwaard en is korter dan de bokken. Het is het kortere zwaard dat de samoerai bij zich droegen voor gevechten in binnenvertrekken of als deel van de tweezwaardtechnieken (Nito of kodachi).  Deze vormen kan men terugvinden in de kata 8, 9 en 10 van kendo.  Er bestaat nog een kortere versie die een dolk vertegenwoordigt en dit is de tanto.

De meest geziene bouw va katana en wakizashi is de buke-zukuri stijl of ook wel eens de uchigatana stijl genoemd.  Het is een set van twee zwaarden in identieke koshirai fitting. Deze zet noemt men daisho.  De twee zwaarden zijn enerzijds het de lange katana (daito of tachi) en het kortere zwaard. (wakizashi of shoto).

Daisho en daito konden enkel gedragen worden door samoerai of iemand van hoge rang.  Zij mochten dus ook de twee zwaarden dragen (kodachi). Wakizashi mocht soms gedragen worden door voornamere kooplui en ambacht.  Hierdoor kan men gemakkelijker antieke wakizashi als katana terugvinden.

De zwaarden in buke-zukuri stijl worden met de snijkant naar boven gedragen in een obi (een gordelband).  De tachi zijn nog oudere zwaarden en werden door hoge rang met snijkant naar onder gedragen in een heupriem met twee draaglussen.